KDU.breadcrumbs.homeAktualně Setkání s kandidáty

Setkání s kandidáty

Přidáno 17. 9. 2020
Přijďte na besedu s kandidáty na hejtmana a senátora
22. 9. 2020 v 18:00 do restaurace Merilyn v Chocni

Přijďte si popovídat s Romanem Línkem, vícehejtmanem Pardubického kraje a lídrem Koalice pro Pardubický kraj v krajských volbách 2020 a s Janem Grulichem ředitelem základní a mateřské  školy Dobřany, který kandiduje do senátu s podporou KDU-ČSL, TOP09, Liberálně ekologické strany, Pirátů a Starostů a nezávislých.

KDO JE JAN GRULICH

Jan Grulich se narodil 26. 5. 1975 v Opočně. Vystudoval germanistiku na univerzitě v Liberci a v Pardubicích. Dále absolvoval roční studium na St. Chrischona ve švýcarské Basileji, roční funkční studium pro ředitele škol a magisterské studium personalistiky a andragogiky.

Jako pedagog působí od roku 1999 na základní škole v Dobřanech, kterou sám jako žák navštěvoval, v roce 2005 se pak stal jejím ředitelem. Pod jeho vedením se v této vesničce se 130 obyvateli zvýšil počet žáků ze 72 na 180 a kvůli plné kapacitě musí momentálně mnoho dalších žáků odmítat. V roce 2015 tato malá vesnická škola uspěla jako nejlepší mezi českými ZŠ v testu PISA – největším mezinárodním měření výsledků vzdělávání.

Od roku 2011 je předsedou Komise pro sociálně-právní ochranu dětí v Dobrušce, od roku 2016 členem Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost v Královéhradeckém kraji a od ledna 2020 zastupitelem Královéhradeckého kraje.

S manželkou a třemi dětmi bydlí v Sedloňově.

ČÍM SE MŮŽE POCHLUBIT

V malé vesnici vybudoval úspěšnou a prestižní ZŠ, ve které učitelé rádi učí a žáci se rádi učí.

Vedl projekt výstavby víceúčelového centra ELADA Církve bratrské v Bystrém, které získalo titul Stavba roku Královéhradeckého kraje 2014. V budově rovněž založil mateřskou školu, která má od prvního roku zcela zaplněnou kapacitu.

Pro velký zájem žáků o školu v Dobřanech pracoval 8 let na projektu rekonstrukce a nástavby nového patra školy. Aby se stavba v loňském roce úspěšně realizovala, musel během pouhého jednoho roku získat 11 milionů korun. Ty se mu podařilo s týmem spolupracovníků vybrat v dobrovolných sbírkách a charitativních projektech. Během roční rekonstrukce zvládl zajistit pro všechny žáky náhradní prostory k výuce. Jako jediný ředitel na světě řídil školu z provizorní ředitelny v časoměřičské věži autokrosového závodiště v Dobřanech :-)

CO CHCE V SENÁTU DOKÁZAT

Cílem jeho senátní kandidatury je pomoci změnit český školský systém tak, aby absolventi byli připraveni úspěšně reagovat na výzvy budoucnosti, před které budou postaveni, až skončí se svým studiem. Je kritikem zkostnatělosti současného systému, který děti nepřipravuje na budoucnost, ale nutí je memorovat data o problémech dávno minulých. Jako senátor bude mít potřebný vliv k tomu, aby myšlenku na vytvoření ucelené vzdělávací koncepce pomohl prosadit. Toho chce dosáhnout tak, že bude aktivně pracovat v terénu, setkávat se s kolegy učiteli, přednášet na školách a konferencích, předávat své know-how a spolupracovat s těmi, kteří připravují vzdělávací koncepci.

Za 15 let dokázal zcela změnit kvalitu vzdělání v široké oblasti Orlických hor. Jako senátor chce být dobrým reprezentantem celého našeho regionu a využít své zkušenosti s vedením lidí, projektů, získávání financí, uskutečňování dobrých vizí. Jednoduše řečeno, velice rád podpoří dobrou myšlenku a pomůže ji dotáhnout do úspěšného cíle. Svou činností dokázal, že je osobností, která umí spojovat. Chce dále pokračovat v realizaci projektů, na kterých se budou podílet zájmové spolky, obce, instituce nebo církve, a které budou přínosem pro obyvatele našeho regionu.